De bouw van het nieuwe Cruquiuspaviljoen: Een kijkje achter de schermen

Het is een opwindende tijd bij Haarlemmermeermuseum de Cruquius: de bouw van het nieuwe Cruquiuspaviljoen is in volle gang. De nieuwbouw brengt de collecties van het Cruquius Museum, het Historisch Museum en Meer-Historie samen op één locatie, waardoor de geschiedenis van Haarlemmermeer van 2000 jaar land, water en lucht integraal verteld kan worden. De geschiedenis van Haarlemmermeer is een voorbeeld van de Nederlandse strijd tegen het water en hoe op de gewonnen grond landbouwpioniers aan de slag gingen. Ook het unieke verhaal van de nationale luchthaven onder zeeniveau krijgt een belangrijke plek in de nieuwe presentatie.
Bron: visithaarlemmermeer.nl

Sinds de officiële ondertekening van het contract tussen Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius en aannemer KernBouw op 16 oktober 2023 is er veel gebeurd. In november 2023 vond een historisch moment plaats. Wethouder Marja Ruigrok, de historische figuur Nicolaus Cruquius en directeur-bestuurder Elise van Melis zetten als eerste getuigen hun handtekeningen op het zogenaamde 'getuigenschrift'. Een viering van de toekomst, maar ook een eerbetoon aan het verleden dat de basis vormt voor dit nieuwe hoofdstuk.

In december 2023 werd tijdens de sloopfase het stenen huis, dat in 1970 aan het Theehuis Cruquius is aangebouwd, afgebroken. Het Theehuis Cruquius diende in de tijd van de droogmaking als verblijfplaats voor de opzichter van het gemaal. De vrouw van de opzichter begon een theehuis om de mensen die naar de droogmaking kwamen kijken van thee en koek te voorzien. Het originele houten Theehuis Cruquius uit 1849 wordt tijdens de bouwperiode opgeknapt en verduurzaamd en wordt een integraal onderdeel van het nieuwe museum.

In januari 2024 werd de eerste heipaal van het paviljoen de grond in geslagen, gevolgd door nog eens 71 palen in twee dagen. Hoewel dit misschien veel lijkt, valt het in het niet bij het gemaal, dat op maar liefst 400 eikenhouten palen en 1.200 dennenhouten palen van elk 12 meter lang is gebouwd. Een maand later werd een olievat gevonden tijdens het uitgraven van de grond tussen de heipalen. Gelukkig was het vat gesaneerd, waardoor de bouw zonder vertraging kon doorgaan. Op dit moment is de fundering gestort, ligt er een vloer en worden de betonwanden geplaatst. Het nieuwe Cruquiuspaviljoen begint langzaam maar zeker vorm te krijgen. Met de realisatie van deze plannen hoopt de museumstichting meer bezoekers te kunnen verwelkomen, educatieve activiteiten uit te breiden en het cultureel ondernemerschap te versterken. 

De sloop- en bouwwerkzaamheden zijn naar verwachting eind 2024 afgerond, maar Cruquius Museum en Historisch Museum blijven gewoon open dus kom vooral gezellig langs! Kijk voor openingstijden en activiteiten in het museum op de website van het Haarlemmermeermuseum. De bouwvoortgang is hier live te volgen.